Rocarta-online

Primul razboi mondial


[Cuprins]

Date generale

Romania in primul razboi mondial

(1914-1918) Conflict armat izbucnit ca urmare a contradictiilor dintre marile puteri imperialiste in lupta pentru reimpartirea sferelor de influenta si pentru acapararea de teritorii si colonii straine. A inceput prin ofensiva taberei imperialiste a Puterilor Centrale (Germania si Austro-Ungaria) impotriva Antantei (Anglia, Franta si Rusia), antrenand 33 de tari cu o populatie de peste 1 miliard de locuitori.

Izbucnire

A izbucnit prin atacarea Serbiei de Austro-Ungaria (28 iulie 1914), pretextul fiind asasinarea printului mostenitor al Austriei, Franz Ferdinand, la Sarajevo. Principalele operatiuni militare s-au desfasurat in Europa, iar actiuni secundare s-au desfasurat in Africa, Asia si Oceanul Pacific.

Anul 1914

In 1914 armatele germane au ocupat in V Belgia (in aug.) si o parte a Frantei, fiind oprite de armatele franco-engleze pe Marna, iar in E au oprit ofensiva rusa la Lacurile Mazuriene (in sept). Armatele austro-ungare sunt infrante in Galitia de armata rusa si sarba, in aug.-sept. La sfarsitul lui 1914, fronturile stabilizandu-se, razboiul a devenit un razboi de pozitii.

Anul 1915

In 1915 frontul rasaritean a fost mai activ; ofensiva Puterilor Centrale s-a soldat cu ocuparea Poloniei si cu reocuparea Prusiei orientale si a Galitiei. Ofensiva armatei italiene, intrata in razboi alaturi de antanta in mai, este oprita in Alpi. Dupa intrarea in razboi a Bulgariei, alaturi de Puterile Centrale, Serbia este infranta si ocupata, iar Antanta debarca trupe in Grecia in oct., formand frontul de la Salonic.

Anul 1916

In 1916, pe frontul de V au avut loc mari batalii, de la Verdun si de pe Somme, iar in E armata rusa, in urma ofensivei din iun-sept, a silit armata austro-ungara sa se retraga din Galitia rasariteana si din Bucovina.

Intrarea Romaniei in razboi

La 14/27 aug. 1916, dupa doi ani de neutralitate, Romania s-a alaturat Antantei, care promitea satisfacerea dezideratului desavarsirii unitatii statului national. Dupa cateva succese militare in Transilvania, Armata romana, suferind mari pierderi, s-a retras. In decembrie 1916, trupele inamice au ocupta Bucurestiul si, o data cu el, aproximativ 2/3 din teritoriul Romaniei, frontul stabilindu-se la inceputul anului 1917 pe linia Siretului, de-a lungul Dunarii si a bratului Sf. Gheorghe.

Anul 1917

In 1917, prin intrarea in razboi a Statelor Unite ale Americii, Chinei si a altor state, alaturi de Antanta, sansele acesteia de a obtine victoria s-au marit. Pe frontul romanesc, Armata romana reorganizata a desfasurat ofensiva de la Marasti si a zdrobit ofensiva armatei germane de la Marasesti. In februarie 1917, in urma Revolutiei burghezo- democratice, tarismul a fost rasturnat. In octombrie 1917, a izbucnit si a invins Marea Revolutie Socialista din Octombrie, care a condus ulterior la raspandirea comunismului in mai multe state din Europa rasariteana si centrala si in Asia.

Anul 1918

In conditiile refuzului Germaniei de a incheia o pace fara anexiuni, Rusia Sovietica a semnat, in interesul salvarii Revolutiei, tratatul de pace de la Brest-Litovsk. In vara anului 1918, fortele democratice contrarevolutionare, sprijinite de Occident incep ofensiva impotriva puterii comuniste din Rusia. In 1918, armatele Antantei trec la ofensiva pe toate fronturile. In Balcani, ele inainteaza rapid spre Dunare; Bulgaria, in care izbucnise o rascoala republicana, capituleaza in septembrie. In Austro-Ungaria au loc miscari revolutionare de eliberare nationala si pentru transformari sociale burghezo-democratice ale cehilor, slovacilor, sarbilor, croatilor, romanilor.

Modificari pe harta Europei

Revolutia burghezo-democratica din Ungaria, izbucnita in octombrie, a proclamat abolirea dualismului austro-ungar, independenta Ungariei, republica democratica; Croatia, Slovenia, Muntenegru, Bosnia s-au unit cu Serbia, formand Regatul sarbilor, croatilor si al slovenilor, iar Cehia si Slovacia au format Cehoslovacia. In noiembrie a fost restabilit statul Polon independent. Austro- Ungaria, infranta si pe frontul italian, a semnat armistitiul de la 3 nov., iar Germania la 11 nov..

Formarea Romaniei Mari

Romania, care incheiase pacea de la Buftea-Bucuresti, o denunta la 27 oct./9 nov., reintrand in razboi. In imprejurarile prabusirii Imperiului Habsburgic si al victoriei Marii Revolutii Socialiste din Octombrie, a aparut posibilitatea incununarii victorioase a luptei de eliberare nationale a poporului roman, pentru incheierea procesului de formare a statului national unitar roman. Basarabia, Bucovina si Transilvania se unesc cu Romania, ca urmare a hotararilor maselor populare, adoptate in 1918 la Chisinau (27 martie/9 apr.), Cernauti (15/28 nov.) si Alba-Iulia (18 nov./1 dec.).

Concluzii

Primul razboi mondial a luat sfarsit cu victoria Antantei, concretizata prin sistemul de tratate de pace de la Versailles. In acest razboi s-au folosit pentru prima data submarinele, gazele toxice (Ypress, 1915), tancurile (Somme, 1916) si avioanele. A pricinuit uriase pierderi umane (circa 9.700.000 morti si 20.000.000 raniti) si materiale (evaluate la peste 278 mld. dolari). Vezi 1 Decembrie 1918, Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia, Ferdinand I, Istoria romanilor, Constantin Prezan, Al doilea razboi mondial!


Domenii


Click here to access the EduSoft website